LuLeå Under söndagen lämnade isbrytaren Oden Tromsö för att bege sig ut på en nästan 100 dagar lång polarexpedition.
Ombord på båten, som till vardags återfinns i Luleå, är det 25 personer i besättningen och ett forskarlag bestående av 45 människor. Resan görs i två etapper på ungefär 45 dagar var - och i Barrow, Alaska, så byts forskarlaget och besättningen ut mot en ny grupp. I den första etappen ska forskarna undersöka metanutsläpp i atmosfären och i den andra delen så är mycket maringeologi inblandat, berättar Ulf Hedman, som leder den första etappen.

Han har varit ute på långa expeditioner förut, men det är klart att det är lite speciellt att vara ute på havet i över en månad.- Förberedelserna är ju viktiga.

Man kan inte hämta något man glömt, det är väl en av de första grejerna. De senare åren har det också saknats internet. Det är en ny ingrediens.

Det finns ett liv utan internet, det inser man också.

Sen är det lång tid och en lång tid hemifrån. Men det brukar gå bra, vi är många ombord och det är trångt. Det är arbete dygnet runt när vi väl kommer igång. Det blir intensiva sju veckor, säger Ulf Hedman.

En annan som har varit med tidigare är skeppets befälhavare sedan 2006, Mattias Peterson. Han har varit ute på många långa resor till sjöss och inför en hundradagars resa finns det några saker att tänka på.

- Man måste se till att båten är hel, att man har gjort sina underhållsrutiner, att hon är i skick så att säga.

Sedan får man tänka på provianten. Det mesta gör man i Sverige. Sedan tar man färskvaror, så som grönsaker, frukt och mjölk i Alaska.

Och som sjöman är man van vid att vara borta. Att vara från land i åtta veckor är ändå en förhållandevis kort tid.

- Man får vara lite uppmärksam på folk och kolla hur de agerar men för mina sjömän behöver jag inte bekymra mig, säger han.

Bildtext:
 - Kastade loss. Under söndagen begav sig Oden ut på en nästan hundra dagar lång polarexpedition.

© Norrbottens-Kuriren eller artikelförfattaren. Utgivare: Mats Ehnbom. Databasens namn: Mats Ehnbom / Norrbottens-Kuriren / retriever-info.com
Alla artiklar är skyddade av upphovsrättslagen. Artiklar får ej distribueras utanför den egna organisationen utan godkännande från Retriever eller den enskilde utgivaren.